Sezonowa sprzedaż gofrów i lodów z kasą online
Przedsiębiorcy oferujący posiłki na wynos muszą ewidencjonować sprzedaż na kasach online. Dotyczy to również punktów działających w czasie wakacji.
Wielu przedsiębiorców otwiera właśnie sezonowe biznesy. Powstaje wówczas pytanie co z kasą fiskalną. Skarbówka wyjaśnia, że jeśli zajmują się gastronomią, to muszą mieć kasę fiskalną online. To samo dotyczy sklepów, które oferują też gotowe posiłki na wynos.
Wynika tak m.in. z interpretacji dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 19 kwietnia 2021 r. (0111-KDIB3-2.4012. 1.2021.2.MN). Sprawa dotyczyła przedsiębiorcy, który prowadzi osiedlowy sklep wielobranżowy w imieniu własnym, lecz pod firmą jednej z sieci franczyzowych. Gros jego sprzedaży stanowi żywność i napoje, ale też dania gotowe: zapiekanki, hot dogi, hamburgery, kotlety i kurczaki z rożna, pochodzące z gotowych produktów zapakowanych próżniowo. Dania gotowe zostają jedynie podgrzane przez sprzedawcę w trakcie obsługi klienta. Są przeznaczone do spożycia poza sklepem.
Podatnik uznał, że nie musi mieć kasy fiskalnej online, bo nie prowadzi stacjonarnej placówki gastronomicznej. Sklep nie posiada miejsc przeznaczonych na konsumpcję towarów. Nie ma zatrudnionych kelnerów ani kucharzy. Nie ma też infrastruktury zwykle towarzyszącej restauracji, takiej jak toalety czy szatnie.
Przesunięcie terminu
Dyrektor KIS był innego zdania. Wyjaśnił, że wymóg posiadania...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta